Italienska köttbullar i tomatsås




TORSDAGEN DEN 31 MARS 2011

Hade från början tänkt äta detta i går till middag , men det visade sig att jag inte hade alla ingredienser hemma. Gjorde därför de stora köttbullarna i går, kompletterade idag till tomatsåsen.

Italienska köttbullar i tomatsås

Olivolja
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl basilika
2 msk tomatpure`
1 liter krossade tomater
1-2 dl grönsaksbuljong
1 msk vitvinsvinäger
socker
salt/peppar

1. Finhacka lök, vitlök och basilika

2.Fräs i olivolja tillsammans med tomatpure`.

3.Tillsätt krossade tomater, grönsaksbuljong, vinäger och ngr nypor socker.

4. Låt koka en anig och smaka av med salt och peppar.

Köttbullarna

1 kg köttfärs
2 torra skivor vitt bröd
2 dl mjölk
1 1/2 dl parmesanost, riven
zest av 1 citron
2 dl färsk basilika
1-2 vitlöksklyftor
salt och svartpeppar

1. Skär bort kanterna på brödskivorna och smula sönder inkråmet.

2.Blötlägg i mjölken tillsammans med parmesanosten.

3.Riv det yttersta skalet av 1 citron och finhacka basilikan samt vitlöken

4. Avsluta med att smaka av med salt och peppar.

5.Rulla 20 lika stora köttbullar (stora köttbullar) av smeten.

6. Bryn i smör, gärna i traktörpanna. Häll över tomatsåsen och låt sjuda en stund.

SERVERA: Nykokt spagetti, riven parmesanost  och gärna lite fetaost på toppen




Hemkokt kolasås !


SÖNDAGEN DEN 27 MARS 2011

Här är ett super gott recept på kolasås.

Hemkokt kolasås

1 1/2 dl sirap
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl grädde

Blanda allt i en kastrull och småkoka 5 minuter eller tills den fått en gyllene färg.
Om det blir över kolasås förvara den i en burk i kylen.

Min goda chokladsås.


TISDAGEN DEN 16 MARS 2011

Här är ett recept på en enkel och super god chokladsås. Mina barn är uppvuxna på denna sås, har man glass i frysen är det bara att koka lite god chokladsås så blir det en kanon god efterrätt i all enkelhet.

Chokladsås  

50 gr smör
2 dl socker
2 msk kakao
1/2 dl mjölk

* Smält smöret, vispa sedan i sockret, kakaon. Rör i mjölken. När såsen börjar koka är såsen klar

Nils favoritkakor !





Om Nils får bestämma vilka kakor jag ska baka så väljer han alltid dom här kokoskakorna.

Kokoskakor    200 gr   15 min + 10 min

4 ägg
6 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
8 msk kakao
2 krm salt
180 gr smält margarin eller smör

1. Vispa ägg och socker

2. Smält smöret

3. Blanda alla torra ingredienser och det smälta smöret i smeten.

4. Grädda i långpanna 200 gr 15min.

5. Gör kokossmeten och sjud på spisen i 5 minuter

kokossmet:

75 gr smör
1 1/2 dl grädde
2 dl socker
1 dl sirap
1 påse kokos

6. Ta ut kakan och bred på kokos smeten över. Grädda ytterligare 10 minuter

7. Skär i rutor . Skär i större rutor om du vill använda kakan till efterrätt med en klick grädde.


Gratinerade kycklingfileér med ost och skinka


LÖRDAGEN DEN 12 MARS 2011






Igår var det lördag inget var inplanerat inför kvällen mer är att Per och Nils skulle gå på hockey för att se Aik-Linköping. Kände mig lite ensam så jag ringde farfar och farmor och undrade om vi skulle göra middag ihop.
De blev glada så vi planerade ihop en lite middag med kyckling. Jag tog mitt pickpack och åkte ner för att laga maten. Naturligtvis tog jag den öppnade vindunken med mig, det är alltid trevligt med lite vin när man lagar mat.
Farfar (90 år) stod redo när jag kom. Vi lagade en rätt med kyckling som "moster Anna"  (Farmors tvilling syster som dog för några år sedan =(  brukade bjuda på.

Gratinerade kycklingfileér med ost och skinka.  4-6 pers.

6 kycklingfileér
salt, peppar
2 dl vitt vin
1/2 hönsbuljongtärning
6 skivor lufttorkad skinka
ca 2 dl stark ost, typ västerbottensost
6 gröna sparrisar

SÅS:
Sky från kycklingen
2 dl grädde
1 msk dijonsenap
ev. 1msk mjöl

1. Salta och peppra kycklingfileérna. Jag brukar dela fileérna på hälften, längst efter fileérna. Stek dem gyllenbruna runt om, ca 3-4 minuter på varje sida. Lägg fileérna i en smörad ungssäker form.

2. Häll vinet i botten och smula ner en buljongtärningen. Fördela skinkskivorna ovanpå och lägg på de kokta sparrisarna. Strö rikligt med ost över och ställ in i ugn i 225 gr. Låt stå tills osten smält och rätten fått fin färg.

SÅSEN:

1. Häll skyn från kyckling i en kastrull, tillsätt grädde och dijonsenapen. koka upp, red av såsen ev. med lite mjöl.
Smaka av med salt och peppar. Servera såsen bredvid kycklingen. Servera med kokt eller stekt potais eller varför inte potatisgratäng eller klyftpotatis.

Fläsklägg




LÖRDAGEN DEN 12 MARS 2011

Fläsklägg med rotmos finns det något som är godare...? nej, tycker jag. Fläsklägg är barndomsminnen för mig.
Vi har köpt en halv gris och vi packeterade den igår. Just nu känner vi oss väldigt rik på kött. I frysen ligger fläskkotletter, sidfläsk, fläskfilé, bogstekar, skinkstekar, revbensspjäll och i kastrullen på spisen kokas fläskläggen. Det riktigt vattnas i munnen när jag tänker på att snart ska vi äta dessa fläsklägg, samtidigt vet jag att det är bara i min mun det vattnas, resten av familjen är skeptiska. Så nu kokar jag och väntar till det blir vardag och då ska här ätas fläsklägg med rotmos och gröna ärter.

Fläsklägg med rotmos  4 portioner

1 rimmad fläskläg , ca 1,5 kg
1-2 morötter - skivas grovt
2 gula löka - klyftas i grova klyfter
1/2 purjolök - strimlas grovt
8 kryddpepparkorn
8 svartpepparkorn
1-2 lagerblad
1/2-1 tsk salt

Lägg fläskläggen i en gryta och täck med vatten. Koka upp och skumma av.

Tillsätt grönsakerna, kryddpeppar, svartpeppar, lagerbladen, och salt. Låt koka på medelhög värme i ca 2,5 timmar till fläskläggen är mör och faller av benen. Spara ngr dl av buljongen till rotmoset.

Rotmos

8-10 Potatisar
4 morötter
1 kålrot
Buljong från fläskkoket
salt och nymalen vitpeppar

Koka rotfrukterna mjuka i saltat vatten. Häll av vattnet och vispa ihop till et fluffigt mos och späd till önskad konsistens med den sparade buljongen från fläskläggen. Smaka av med salt och vitpeppar.

Servera gärna senap eller/och en vit senapssås ti och kokta gröna ärtor

Favorit frallor





Vaknade som vanligt jätte tidigt. Steg upp kokade mig en kopp te och gjorde mig tre hårdbröd mackor med kaviar och ost ( stående just nu) . Kom på att jag skulle baka barnen favorit frallor. Gjorde en variant på dem och tillsatte då några dl grahamsmjöl isället för bara vetemjöl. Jag gjorde också en grop med fingret som jag fyllde med ost, före jäsningen.

Favorit frallor ( grundrecept) 20-25 st   250 g 10-15 min

50 gr jäst - smulas i en bunke
5 dl ljummet vattan - Häll i bunken och rör tills jästen löst sig
2 tsk salt - tillsätt saltet
1/2 dl olja - även oljan
13-14 dl vetemjöl - byt gärna ut lite vetemjöl mot grahamsmjöl. Arbeta degen smidig och låt jäsa under bakduk ca 40-50 min

*Arbeta upp degen på bordet, rulla ur till en längd. Gör 20-25 ämnen som du rular till små fraller.

*Jäs på smord plåt under bakduk ca 30-40 min.

*Pensla med äggvita och strö över vallmofrön,  grädda i 250 gr 10-15 min



Morots cupcakes



 

TISDAGEN DEN 8 MARS 2011

MOROTS CUPCAKES

2 ägg
2 dl socker
100 gr smält smör
3 1/2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 rivna morötter (ca 3 dl)
2 tsk kanel
2 tsk ingefära

1. Sätt på ugnen på 200 grader

2. Vispa ägg och socker pösigt

3. Smält smöret

4. Blanda alla torra ingredienser

5. Rör ihop äggsmeten , de torra ingredienserna och de smälta smöret.

6. Fyll muffinsformarna till drygt hälften

7. Grädda i mitten av ugn ca 15 min

GLASYREN :

60 gr. mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vanilsocker
1 msk pressad citron
100 g philadelhiaost

Rör ihop glasyren eller använd elvispen.

Bred över eller spritsa glasyren.

Min musli



MÅNDAGEN DEN  7 MARS 2011

Varför inte göra en egen musli som innehåller betydligt mindre socker och fett än den köpta. Den är lätt att göra ooch dessutom billigare, sedan kan man variera i vilka flingor och nötter man tillsätter. Prova och tyck till.

Musli   ca 1 liter

4 dl havregryn
1/2 dl psyilliunfrön eller krossat linfrön
2-3 dl fiberflingor av något slag tex All Bran från kelogg
2 dl nötblandning med pinje-, pumpa- och solrosfrön
1 dl flagad mandel
3 -4 msk flytande honung
2 msk rapsolja
1/2 dl vatten
1-2 tsk vaniljsocker

Gör så här:

1. Blanda havregryn, psyilliumfrö, sundersmulade All Bran och nötter i en stor stekpanna.
Rosta under omrörning tills blandningen doftar rostat och har fått fin färg, i ca 10 min.

2. Ringla över honung och rapsolja, tillsätt vattnet. Blanda väl. Fortsätt rostningen i stekpannan. Komihåg att röra om emellanåt. Efter ca 10 min är blandningen klar.

3. Tillsätt vaniljsockret. Låt kallna innan blandningen hälls upp i en burk.

RSS 2.0