Gratinerade kycklingfileér med ost och skinka
LÖRDAGEN DEN 12 MARS 2011
Igår var det lördag inget var inplanerat inför kvällen mer är att Per och Nils skulle gå på hockey för att se Aik-Linköping. Kände mig lite ensam så jag ringde farfar och farmor och undrade om vi skulle göra middag ihop.
De blev glada så vi planerade ihop en lite middag med kyckling. Jag tog mitt pickpack och åkte ner för att laga maten. Naturligtvis tog jag den öppnade vindunken med mig, det är alltid trevligt med lite vin när man lagar mat.
Farfar (90 år) stod redo när jag kom. Vi lagade en rätt med kyckling som "moster Anna" (Farmors tvilling syster som dog för några år sedan =( brukade bjuda på.
Gratinerade kycklingfileér med ost och skinka. 4-6 pers.
6 kycklingfileér
salt, peppar
2 dl vitt vin
1/2 hönsbuljongtärning
6 skivor lufttorkad skinka
ca 2 dl stark ost, typ västerbottensost
6 gröna sparrisar
SÅS:
Sky från kycklingen
2 dl grädde
1 msk dijonsenap
ev. 1msk mjöl
1. Salta och peppra kycklingfileérna. Jag brukar dela fileérna på hälften, längst efter fileérna. Stek dem gyllenbruna runt om, ca 3-4 minuter på varje sida. Lägg fileérna i en smörad ungssäker form.
2. Häll vinet i botten och smula ner en buljongtärningen. Fördela skinkskivorna ovanpå och lägg på de kokta sparrisarna. Strö rikligt med ost över och ställ in i ugn i 225 gr. Låt stå tills osten smält och rätten fått fin färg.
SÅSEN:
1. Häll skyn från kyckling i en kastrull, tillsätt grädde och dijonsenapen. koka upp, red av såsen ev. med lite mjöl.
Smaka av med salt och peppar. Servera såsen bredvid kycklingen. Servera med kokt eller stekt potais eller varför inte potatisgratäng eller klyftpotatis.
Kommentarer
Trackback