Twistfalukorv i ugn

SÖNDAGEN DEN 29 MAJ 2011

Har idag gjort ännu en maträtt som Viktor har längtat efter, falukrov.

Det här behöver du:

1 ring falukorv
5 stora tomater
ca 150 gram skivad ost

Såsen:
4-5 dl matlagningsgrädde
1 köttbuljong tärning
2 msk bostongurka
1 msk senap
1 msk ketchup
1 tsk chilisås
salt & peppar

Gör så här:
* Smörj en ungsfast form.
* Skiva falukorven och lägg omlott i formen med de skivade tomaterna och osten.
* Vispa ihop såsen. Slå över formen.
* Gratinera i 200 grader i ca 25-35 minuter.
* Servera med pasta ris eller kokt potatis, 


Philadelhiaglass med rabarber/jordgubbssås

SÖNDAGEN DEN 29 MAJ 2011

En efterrätt som är jag gjorde mycket för säkert 20 år sedan, men med lite rabarber/jordgubbssås blev den som ny.

Skål 1.
3 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
Vispas, ej för hårt

Skål 2.
3 äggulor
2 dl socker
1 pkt philadelhia ost 200 g
Vispas lätt ihop

Skål 3.
3 äggvitor - vispas till skum.

Smula 3 digistivekex i en form med löstagbar botten.
Blanda 1+2+3 i en skål.
Häll sedan i formen.
Toppa med ytterligare 3 smulade kex och täck sedan formen med plastfolie. Ställ i frysen minst 4 timmar.
Ta fram glassen i god tid före servering så glassen hinner tina lite.

Rabarber/jordgubbssås

1 ask jordgubbar, ca 800 g
3-4 stänger rabarber
strösocker efter smak
vaniljstång
vatten

* Skala och hacka rabarbern i små bitar.
* Koka rabarbern, socker och vaniljstången med vatten ca 10 minuter.
* Tillsätt skivad jordgubbar och koka en stund. Är såsen lös red då av med lite potatismjöl.

Serveras till glass eller Philadelhiaglassen.
  





Enkel och god laxrätt

LÖRDAGEN DEN 28 MAJ 2011

Änterligen har Viktor kommit hem från sin långresa. Han har under 4 månader varit i Australien, Nya Zeeland, Thailand och Bali. Han stannade till i Stockholm för att hälsa på sin store sysyter Ida innan han igår åter var hemma i Skellefteå igen. Han har mycket att berätta och är underbar att lyssna på. Tänk så mycket han har fått vara med om. Naturligtvis fick han bestämma vad vi skulle äta ikväll, det blev lax med romsås och pressade potatis,någonting som jag nästan hade förväntat mig att han skullle längta efter eftersom det är en av hans älsklingsrätter. Jag gjorde en variant på laxen som jag fått tips från min kollega Håkan. Mycket mycket gott och enkelt.
Här är receptet:

Lax med hummerfond

En lax fileé
hummerfond
3dl grädde
1 fiskbuljong
dill

Sätt ugnen på 175 g.

Lägg laxen med skinnsidan upp i en ungsfast form. In i ugn ca 10 min.
Ta ut laxen och dra bort skinnet, skrapa bort de bruna på fileén.
Pensla fileén med hummerfond.
Smula en fiskbuljong och slå över nästan all grädde över laxen.
Strö klippt dill över filleérna.
In i ugn ingen. Använd gärna en ugnstermometer, när den visar 62 g är fisken klar. Strax innan den är klar häll dit resten av grädden. 
Servera med pressad potatis, romsås och en sallad 


Krämig pastasallad med kyckling & fetaost

FREDAGEN DEN 27 MAJ 2011

Har i veckan varit på flera träffar med både gammla och nya arbetskompisar.
I tisdag var jag på återträff med "gammla" Höken gänget. Tänk vad roligt det är att träffas och minnas tillsammans. En del som var där jobbade på Höken i slutet av 80-talet och några jobbar där fortfarande. Maria och Ang-britt stod för maten och underhållningen. Vi träffades i byastugan i Kroksjön. De bjöd på Krämig pastasallad med kyckling & fetaost, mumsfillebabba..! Här är recptet:


Krämig pastasallad med kyckling & feta

500 gr pasta – kokas
2 dl creme fraiche
3 dl gräddfil
1 stor grillad kyckling (500 gr urbenat kött)
3 pkt bacon a 140 gr – knaperstek
1 liten purjolök – finstrimla
2 röda paprikor – skär i bitar (ev utesluta)
200 gr fetaost (ev på sidan)
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Pesto – efter smak

*Blanda kokt kall pasta, creme fraiche & gräddfil.

*Blanda i pesto efter smak.

*Rensa kycklingen.

*Knaperstek baconet & låt rinna av på papper.

*Finstrimla purjolöken & skär paprikan i bitar.

*Rör ihop alltihop.


Smaka av med ev mer salt & peppar.

Servera gärna sallad , tomater och gurka som tillbehör.

Kan garneras med sallad & oregano. JÄTTEGOD!

 


RSS 2.0