3 Tilltugg
Tänkte skriva ner några recept på mina användbara tilltugg. Tilltugg före maten är något som jag verkligen älskar. Att tillsammans sitta och ta en god drink och samtidigt äta lite småplock tycker jag förgyller och höjer stunden. Här är några goda användbara tilltugg:
PARMARULLAR
ca 100 g parmaskinka eller ?
100 g philadelhiaost
2 msk mango chutney
Blanda philadelhiaosten med mango chutney.
Lägg en klick på vaje skinka och rulla ihop.
Stick en tandpetare i varje rulle.
TUNNBRÖDSRULLAR MED VÄSTERBOTTENSOST OCH ROM
4 mjuka tunnbröd
2 dl creame fraiche
1 dl kesella
100 g riven västerbottensost
1/2 -1 burk rom
finhackad dill
1. Blanda ihop alla ingredienser och bre på brödet.
2. Rulla ihop från kortsidan.
3. Vira in rullen i plastfolie och låt gärna vila i kylen till nästa dag
4. Kan ev. garneras med räkor och dill.
AVOCADO TILLTUGG
2-3 mogna avocados
2 dl mexi chili creame fraiche
2 tomater
riven ost
1. Mosa avocadon, lägg i lämplig skål.
2. Bre mexichilin över avocadon.
3. Hacka tomaterna i små bitar och lägg på mexi chilin.
4. Överst ska det vara riven ost.
Ställ fram skålen tillsammans med taco chips.
Fisk är alltid gott!
MÅNDAGEN DEN 8 AUGUSTI
Här har jag ett recept på en enkel god fiskrätt :
ENKEL LAXRÄTT 4 port.
4 Laxbitar
3 dl vispgrädde
2 msk hummerfond
150 g riven västerbottensost
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Lägg laxbitarne i en smord ungsfast form.
3. Blanda grädde, fond och ost. Häll såsen över laxen och sätt in i mitten av ugnen ca 25-30 minuter.
4. Servera tillsammans med pressad potatis och en sallad.
Twistfalukorv i ugn
SÖNDAGEN DEN 29 MAJ 2011
Har idag gjort ännu en maträtt som Viktor har längtat efter, falukrov.
Det här behöver du:
1 ring falukorv
5 stora tomater
ca 150 gram skivad ost
Såsen:
4-5 dl matlagningsgrädde
1 köttbuljong tärning
2 msk bostongurka
1 msk senap
1 msk ketchup
1 tsk chilisås
salt & peppar
Gör så här:
* Smörj en ungsfast form.
* Skiva falukorven och lägg omlott i formen med de skivade tomaterna och osten.
* Vispa ihop såsen. Slå över formen.
* Gratinera i 200 grader i ca 25-35 minuter.
* Servera med pasta ris eller kokt potatis,
Philadelhiaglass med rabarber/jordgubbssås
SÖNDAGEN DEN 29 MAJ 2011
En efterrätt som är jag gjorde mycket för säkert 20 år sedan, men med lite rabarber/jordgubbssås blev den som ny.
Skål 1.
3 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
Vispas, ej för hårt
Skål 2.
3 äggulor
2 dl socker
1 pkt philadelhia ost 200 g
Vispas lätt ihop
Skål 3.
3 äggvitor - vispas till skum.
Smula 3 digistivekex i en form med löstagbar botten.
Blanda 1+2+3 i en skål.
Häll sedan i formen.
Toppa med ytterligare 3 smulade kex och täck sedan formen med plastfolie. Ställ i frysen minst 4 timmar.
Ta fram glassen i god tid före servering så glassen hinner tina lite.
Rabarber/jordgubbssås
1 ask jordgubbar, ca 800 g
3-4 stänger rabarber
strösocker efter smak
vaniljstång
vatten
* Skala och hacka rabarbern i små bitar.
* Koka rabarbern, socker och vaniljstången med vatten ca 10 minuter.
* Tillsätt skivad jordgubbar och koka en stund. Är såsen lös red då av med lite potatismjöl.
Serveras till glass eller Philadelhiaglassen.
Enkel och god laxrätt
LÖRDAGEN DEN 28 MAJ 2011
Änterligen har Viktor kommit hem från sin långresa. Han har under 4 månader varit i Australien, Nya Zeeland, Thailand och Bali. Han stannade till i Stockholm för att hälsa på sin store sysyter Ida innan han igår åter var hemma i Skellefteå igen. Han har mycket att berätta och är underbar att lyssna på. Tänk så mycket han har fått vara med om. Naturligtvis fick han bestämma vad vi skulle äta ikväll, det blev lax med romsås och pressade potatis,någonting som jag nästan hade förväntat mig att han skullle längta efter eftersom det är en av hans älsklingsrätter. Jag gjorde en variant på laxen som jag fått tips från min kollega Håkan. Mycket mycket gott och enkelt.
Här är receptet:
Lax med hummerfond
En lax fileé
hummerfond
3dl grädde
1 fiskbuljong
dill
Sätt ugnen på 175 g.
Lägg laxen med skinnsidan upp i en ungsfast form. In i ugn ca 10 min.
Ta ut laxen och dra bort skinnet, skrapa bort de bruna på fileén.
Pensla fileén med hummerfond.
Smula en fiskbuljong och slå över nästan all grädde över laxen.
Strö klippt dill över filleérna.
In i ugn ingen. Använd gärna en ugnstermometer, när den visar 62 g är fisken klar. Strax innan den är klar häll dit resten av grädden.
Servera med pressad potatis, romsås och en sallad
Krämig pastasallad med kyckling & fetaost
FREDAGEN DEN 27 MAJ 2011
Har i veckan varit på flera träffar med både gammla och nya arbetskompisar.
I tisdag var jag på återträff med "gammla" Höken gänget. Tänk vad roligt det är att träffas och minnas tillsammans. En del som var där jobbade på Höken i slutet av 80-talet och några jobbar där fortfarande. Maria och Ang-britt stod för maten och underhållningen. Vi träffades i byastugan i Kroksjön. De bjöd på Krämig pastasallad med kyckling & fetaost, mumsfillebabba..! Här är recptet:
Krämig pastasallad med kyckling & feta
500 gr pasta – kokas
2 dl creme fraiche
3 dl gräddfil
1 stor grillad kyckling (500 gr urbenat kött)
3 pkt bacon a 140 gr – knaperstek
1 liten purjolök – finstrimla
2 röda paprikor – skär i bitar (ev utesluta)
200 gr fetaost (ev på sidan)
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Pesto – efter smak
*Blanda kokt kall pasta, creme fraiche & gräddfil.
*Blanda i pesto efter smak.
*Rensa kycklingen.
*Knaperstek baconet & låt rinna av på papper.
*Finstrimla purjolöken & skär paprikan i bitar.
*Rör ihop alltihop.
Smaka av med ev mer salt & peppar.
Servera gärna sallad , tomater och gurka som tillbehör.
Kan garneras med sallad & oregano. JÄTTEGOD!
Kolapaj!
LÖRDAGEN DEN 16 APRIL 2011
Har ikväll ätit surströmming, såå otroligt gott....! Efter suring krävs något som är sött. Jag hade då gjort en kolapaj som är enkel att göra och är väldigt söt. Den passar perfekt .
Kolapaj
Pajdeg:
100 gr smör
3 dl vetemjöl
2 msk socker
1 krm salt
kolafyllning:
1 dl vispgrädde
3/4 dl socker
1/2 dl ljus sirap
3 tsk farinsocker
1 tsk vaniljsocker
100 gr smör
Till garneringen:
1 1/2 dl grädde
2 tsk kakao
1. Börja med degen. Smält smöret och blanda i resten av ingredinenserna. Tryck ut i en paj form
(ca 28 cm i diameter). Låt vila kallt en stund. Nagga botten med en gaffel och grädda 200 grader ca 12-15 min tills pajen fått fin färg. Låt svalna.
2. Gör fyllningen. Blanda alla ingredienser utom vaniljsocker och smör i en tjockbottnad kastrull och sjud sakta ca 15 minuter tills kolan bubblar tjockt och släpper kanterna. Tillsätt vanilsocker och smör i klickar och vispa smeten slät. Fyll pajskalet och låt svalna.
3. Vispa grädden och bred över och pudra över kakao.
Italienska köttbullar i tomatsås
TORSDAGEN DEN 31 MARS 2011
Hade från början tänkt äta detta i går till middag , men det visade sig att jag inte hade alla ingredienser hemma. Gjorde därför de stora köttbullarna i går, kompletterade idag till tomatsåsen.
Italienska köttbullar i tomatsås
Olivolja
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl basilika
2 msk tomatpure`
1 liter krossade tomater
1-2 dl grönsaksbuljong
1 msk vitvinsvinäger
socker
salt/peppar
1. Finhacka lök, vitlök och basilika
2.Fräs i olivolja tillsammans med tomatpure`.
3.Tillsätt krossade tomater, grönsaksbuljong, vinäger och ngr nypor socker.
4. Låt koka en anig och smaka av med salt och peppar.
Köttbullarna
1 kg köttfärs
2 torra skivor vitt bröd
2 dl mjölk
1 1/2 dl parmesanost, riven
zest av 1 citron
2 dl färsk basilika
1-2 vitlöksklyftor
salt och svartpeppar
1. Skär bort kanterna på brödskivorna och smula sönder inkråmet.
2.Blötlägg i mjölken tillsammans med parmesanosten.
3.Riv det yttersta skalet av 1 citron och finhacka basilikan samt vitlöken
4. Avsluta med att smaka av med salt och peppar.
5.Rulla 20 lika stora köttbullar (stora köttbullar) av smeten.
6. Bryn i smör, gärna i traktörpanna. Häll över tomatsåsen och låt sjuda en stund.
SERVERA: Nykokt spagetti, riven parmesanost och gärna lite fetaost på toppen
Hemkokt kolasås !
SÖNDAGEN DEN 27 MARS 2011
Här är ett super gott recept på kolasås.
Hemkokt kolasås
1 1/2 dl sirap
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl grädde
Blanda allt i en kastrull och småkoka 5 minuter eller tills den fått en gyllene färg.
Om det blir över kolasås förvara den i en burk i kylen.
Min goda chokladsås.
TISDAGEN DEN 16 MARS 2011
Här är ett recept på en enkel och super god chokladsås. Mina barn är uppvuxna på denna sås, har man glass i frysen är det bara att koka lite god chokladsås så blir det en kanon god efterrätt i all enkelhet.
Chokladsås
50 gr smör
2 dl socker
2 msk kakao
1/2 dl mjölk
* Smält smöret, vispa sedan i sockret, kakaon. Rör i mjölken. När såsen börjar koka är såsen klar
Nils favoritkakor !
Om Nils får bestämma vilka kakor jag ska baka så väljer han alltid dom här kokoskakorna.
Kokoskakor 200 gr 15 min + 10 min
4 ägg
6 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
8 msk kakao
2 krm salt
180 gr smält margarin eller smör
1. Vispa ägg och socker
2. Smält smöret
3. Blanda alla torra ingredienser och det smälta smöret i smeten.
4. Grädda i långpanna 200 gr 15min.
5. Gör kokossmeten och sjud på spisen i 5 minuter
kokossmet:
75 gr smör
1 1/2 dl grädde
2 dl socker
1 dl sirap
1 påse kokos
6. Ta ut kakan och bred på kokos smeten över. Grädda ytterligare 10 minuter
7. Skär i rutor . Skär i större rutor om du vill använda kakan till efterrätt med en klick grädde.
Gratinerade kycklingfileér med ost och skinka
LÖRDAGEN DEN 12 MARS 2011
Igår var det lördag inget var inplanerat inför kvällen mer är att Per och Nils skulle gå på hockey för att se Aik-Linköping. Kände mig lite ensam så jag ringde farfar och farmor och undrade om vi skulle göra middag ihop.
De blev glada så vi planerade ihop en lite middag med kyckling. Jag tog mitt pickpack och åkte ner för att laga maten. Naturligtvis tog jag den öppnade vindunken med mig, det är alltid trevligt med lite vin när man lagar mat.
Farfar (90 år) stod redo när jag kom. Vi lagade en rätt med kyckling som "moster Anna" (Farmors tvilling syster som dog för några år sedan =( brukade bjuda på.
Gratinerade kycklingfileér med ost och skinka. 4-6 pers.
6 kycklingfileér
salt, peppar
2 dl vitt vin
1/2 hönsbuljongtärning
6 skivor lufttorkad skinka
ca 2 dl stark ost, typ västerbottensost
6 gröna sparrisar
SÅS:
Sky från kycklingen
2 dl grädde
1 msk dijonsenap
ev. 1msk mjöl
1. Salta och peppra kycklingfileérna. Jag brukar dela fileérna på hälften, längst efter fileérna. Stek dem gyllenbruna runt om, ca 3-4 minuter på varje sida. Lägg fileérna i en smörad ungssäker form.
2. Häll vinet i botten och smula ner en buljongtärningen. Fördela skinkskivorna ovanpå och lägg på de kokta sparrisarna. Strö rikligt med ost över och ställ in i ugn i 225 gr. Låt stå tills osten smält och rätten fått fin färg.
SÅSEN:
1. Häll skyn från kyckling i en kastrull, tillsätt grädde och dijonsenapen. koka upp, red av såsen ev. med lite mjöl.
Smaka av med salt och peppar. Servera såsen bredvid kycklingen. Servera med kokt eller stekt potais eller varför inte potatisgratäng eller klyftpotatis.
Fläsklägg
LÖRDAGEN DEN 12 MARS 2011
Fläsklägg med rotmos finns det något som är godare...? nej, tycker jag. Fläsklägg är barndomsminnen för mig.
Vi har köpt en halv gris och vi packeterade den igår. Just nu känner vi oss väldigt rik på kött. I frysen ligger fläskkotletter, sidfläsk, fläskfilé, bogstekar, skinkstekar, revbensspjäll och i kastrullen på spisen kokas fläskläggen. Det riktigt vattnas i munnen när jag tänker på att snart ska vi äta dessa fläsklägg, samtidigt vet jag att det är bara i min mun det vattnas, resten av familjen är skeptiska. Så nu kokar jag och väntar till det blir vardag och då ska här ätas fläsklägg med rotmos och gröna ärter.
Fläsklägg med rotmos 4 portioner
1 rimmad fläskläg , ca 1,5 kg
1-2 morötter - skivas grovt
2 gula löka - klyftas i grova klyfter
1/2 purjolök - strimlas grovt
8 kryddpepparkorn
8 svartpepparkorn
1-2 lagerblad
1/2-1 tsk salt
Lägg fläskläggen i en gryta och täck med vatten. Koka upp och skumma av.
Tillsätt grönsakerna, kryddpeppar, svartpeppar, lagerbladen, och salt. Låt koka på medelhög värme i ca 2,5 timmar till fläskläggen är mör och faller av benen. Spara ngr dl av buljongen till rotmoset.
Rotmos
8-10 Potatisar
4 morötter
1 kålrot
Buljong från fläskkoket
salt och nymalen vitpeppar
Koka rotfrukterna mjuka i saltat vatten. Häll av vattnet och vispa ihop till et fluffigt mos och späd till önskad konsistens med den sparade buljongen från fläskläggen. Smaka av med salt och vitpeppar.
Servera gärna senap eller/och en vit senapssås ti och kokta gröna ärtor
Favorit frallor
Vaknade som vanligt jätte tidigt. Steg upp kokade mig en kopp te och gjorde mig tre hårdbröd mackor med kaviar och ost ( stående just nu) . Kom på att jag skulle baka barnen favorit frallor. Gjorde en variant på dem och tillsatte då några dl grahamsmjöl isället för bara vetemjöl. Jag gjorde också en grop med fingret som jag fyllde med ost, före jäsningen.
Favorit frallor ( grundrecept) 20-25 st 250 g 10-15 min
50 gr jäst - smulas i en bunke
5 dl ljummet vattan - Häll i bunken och rör tills jästen löst sig
2 tsk salt - tillsätt saltet
1/2 dl olja - även oljan
13-14 dl vetemjöl - byt gärna ut lite vetemjöl mot grahamsmjöl. Arbeta degen smidig och låt jäsa under bakduk ca 40-50 min
*Arbeta upp degen på bordet, rulla ur till en längd. Gör 20-25 ämnen som du rular till små fraller.
*Jäs på smord plåt under bakduk ca 30-40 min.
*Pensla med äggvita och strö över vallmofrön, grädda i 250 gr 10-15 min
Morots cupcakes
TISDAGEN DEN 8 MARS 2011
MOROTS CUPCAKES
2 ägg
2 dl socker
100 gr smält smör
3 1/2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 rivna morötter (ca 3 dl)
2 tsk kanel
2 tsk ingefära
1. Sätt på ugnen på 200 grader
2. Vispa ägg och socker pösigt
3. Smält smöret
4. Blanda alla torra ingredienser
5. Rör ihop äggsmeten , de torra ingredienserna och de smälta smöret.
6. Fyll muffinsformarna till drygt hälften
7. Grädda i mitten av ugn ca 15 min
GLASYREN :
60 gr. mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vanilsocker
1 msk pressad citron
100 g philadelhiaost
Rör ihop glasyren eller använd elvispen.
Bred över eller spritsa glasyren.