Morotssoppa för två..!
FREDAGEN DEN 18 FEBRUARI
Det blir inte alltid som man planerat. I helgen hade vi bokat hotell i Sundsvall för att se Nils spela hockey.....Men Per har fått några konstiga utslag i pannan som spridit sig och nu är halva ansiktet uppsvullet. Han har fått en pencillin kur som vi hoppas hjälper. Så nu ska vi vara hemma och bara vara. Känns lite lyxigt att ha tagit semester och nu bara vara hemma vid.
Det är fredag och kl. är snart 12, magen börjar kurra och det är lunch dax. Vad sägs om en morotsoppa för två...?
Morotssoppa
3 rårivna morötter - som fräses i smör
6 dl vatten - häll över morötterna
1/2 fiskbuljongstärning + 1/2 grönsaksbuljongtärning - smulas i
Kokas i 5 minuter
400 g räkost - smältes ner i soppan
Salt och peppar, ev. lite cajenn peppar
Lägg gärna en klick vitlöks creme fraiche i varje tallrik eller ha det på sidan om att lägga i talriken efter smak.
Vildlax från Tornedalen
Vildlax på tornedalsvis 225gr ca 20 min
600 gr laxfile
2-3 msk lingonsylt
2,5 dl matlagningsgrädde
2 msk viltfond med katareller
Färsk timjan
svart peppar
salt
1. Lägg fileen med skinnsidan upp, låt fileen vara i ugnen några minuter, dra bort skinnet, skrapa bort det bruna på laxen. Salta och peppra. In i ugnen igen.
2. Blanda ihop lingonsylten, grädden, viltfonden och timjan efter fileerna har varit inne i 10 min slå över gräddblandningen.
3. In i ugnen igen ytterligare 10 min eller när ungstemp visar 60 gr är laxen klar.
4. Gör som Lena, sjung Tornedalssången medan laxen är i ugnen för bästa känslan !
5. Servera med pressad potatis och kokta grönsaker.
Cajungryta med kyckling och chorizo
Har jobbat i helgen så idag är jag ledig. Helgen på jobbet har varit bra, lungt och skönt . I lördags tog jag mig tid och baka mini semlor så att vi och de boende fick smaka på något extra. Det blev uppskattat.
Idag är Nils sjuk så det blir att vara här hemma och mysa med han. Till middag ska jag göra barnens favoritgryta med kyckling och chorizokorv. En god gryta med mycket smak. När jag tittar tillbaka på mina inlagda recep ser jag att det är mycket kyckling recept, kan det bero på att jag köpte 5 lådor kycklingfileer på x-tra pris för någon vecka sen???
Cajungryta med kyckling och chorizo:
5 kycklingfileer
2 msk kinesisk soya
1 hackad gul lök
1 -2 hackade vitlöksklyftor
1 msk olja
1 1/2 tsk chilipulver
1 tsk oregano
1/2 tsk timjan
2 krm spiskummin
1 burk krossade tomater
2 lagerblad
1 tsk farinsocker
1 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1/2 dl grädde, valfri sort
3 chorizo
Till garnering: Bladpersilja
Gör så här:
1. Skär kycklingfileerna i ganska stora bitar och blanda med soya.
2. Stek gul och vitlök i olja. Tillsätt kryddorna och låt dem fräsa med.
3. Tillsätt tomaterna, lagerbladen, vatten och hackad buljongtärning. Koka upp och lägg ner kycklingbitarna att sjuda 15 min under lock.
4. Skiva och stek korven. Lägg ner dden i grytan tillsammans med grädden. Låt grytan koka upp.
5. Servera med kokt ris .
PASTA CARBONARA
En god och enkel maträtt.
Pasta carbonara 4 port.
4 port. pasta
1 pkt bacon el. kassler
1 liten lök
1-2 vitlöksklyftor
olja
ca 7-8 dl grädde
1 bit färskriven parmesanost
Citronsaft
salt / peppar
1. Koka pastan. Häll i durkslag, spara ev. lite pasta vatten till senare.
(Använd samma gryta när du fräser baconen och löken.)
2. Strimla baconen.
3. Finhacka eller klyfta löken och pressa i vitlöken
4. Fräs allt i olja tills det fått färg.
5. Slå i grädden och den färskrivna osten. Koka ihop något under ständig omrörning.
6. Vänd i pastan och späd ev. med lite av kokvattnet.
7. Vispa i de råa äggen, fortsätt och rör nu på ej för hög värme.
8. Rör i pastan till såsen har blivit krämig.
9. Smaka av med citronsaften, salt och nymald svart peppar.
10. Garnera gärna med persilja.
Kyckling i basilikasås
Jag tog upp några kycklingfileer redan på morgonen,så det skulle gå fort att tillaga när jag kom hem. Jag visste att klyftpotatis ville jag ha för det var jag sugen på och fort måste det gå och gott ska det smaka. Därför gjorde jag kyckling i basilikasås.
4 kycklingfileèr
1 kruka basilika
salt/peppar
2 dl matlagningsyogurt
2 vitlöskklyftor
1-2 tsk honung
1. Skär en skåra längst fileèrna. Salta och peppra i skåran och lägg dit ca hälften av basilikan.
2. Stek fileèrna i olja ca 10-15 minuter på varje sida.
Såsen:
1. Mixa resten av basilikan med lite av yogurten.
2. Rör sedan i resten av yogurten och smaksätt med vitlöken som pressas ner.
3. Salta och peppra såsen avsluta med den flytande honungen som ger såsen en rundare smak.
Servera med :
Klyfpotatis med morötter och rödbetor:
Klyfta den oskalade potatisen ganska tunt, morötterna i stavar och rödbetorna i klyftor. Lägg allt på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och krydda med salt, peppar och torkad timjan. Ugnen på 225 gr till potatisen fått färg ca 30min.
Gör en sallad till !